Interview with Mini & the Moochers

minimoocher

 

Πρόσφατως βρεθήκαμε κοντά τους, τους παρακολουθήσαμε επί σκηνής στο Thess ? Blues Festival που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη και για ακόμα μία φορά μας άφησαν άφωνους. Επικοινωνιακοί, άμεσοι κ άκρως διασκεδαστικοί, παρέσυραν τον καθένα εκεί μέσα να λικνιστεί στους ρυθμούς των τραγουδιών τους.

Μόλις κατέβηκαν από τη σκηνή μιλήσαμε μαζί τους και δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν μία “mini” συνέντευξη ηλεκτρονικής μορφής για να μοιραστούν μαζί μας όσα θέλαμε να μάθουμε για εκείνη τη μέρα αλλά και γενικότερα. Και όλα αυτά..; Για χατίρι σας και μόνο!!
Αφήνουμε λοιπόν εμείς τα πολλά λογιά, και δίνουμε τη σκυτάλη στους Mini & the Moochers !

Απολαύστε τους!

–  Θα αρχίσουμε με κάτι κλασσικό που θα σας ρωτάνε όλοι. Από πότε υπάρχετε σαν μπάντα και πώς προέκυψε το όνομά σας;

– Κατ’αρχήν σας ευχαριστούμε πάρα πολυ για αυτή τη συνέντευξη! Αγαπάμε Ρα.Σ.Π.Ι. και σας ευχόμαστε τα καλύτερα! Λοιπον, η αφορμή για τη δημιουργία  των mini and the moochers ήταν το freakin’ out  της Κατερίνας, η οποία έψαχνε μπασίστα για την ηχογράφιση του κομματιού. Έτσι λοιπόν έγινε η πρώτη πρόβα με τον Νίκο Βαταλάχο στα τύμπανα, τον Φώτη στο μπάσο και την Κατερίνα  στα φωνητικά. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα για ένα σχημα και αφού βρήκαμε τον Θόδωρα για κιθάρα και τον Κωστή Χατζησωτηρίου για τρομπέτα, κάναμε την πρώτη μας πρόβα σαν σύνολο! Το όνομα mini and the moochers ήταν έμπνευση μεταξύ σοβαρού και αστείου, του Σταμάτη Βογιατζόπουλου καθώς πίναμε ρακόμελα, από το ομώνυμο κομμάτι που ακούγαμε εκείνη τη στιγμή – Minnie the Moocher! Η μόνη αλλαγή ήταν η πλάκα της Κατερίνας, το minnie να γράφεται με δύο i – mini ! Και έτσι κ έγινε!

– Από τότε που σας πρωτό συναντήσαμε έως σήμερα η μπάντα έχει αλλάξει αρκετές φορές μορφή. Θεωρείτε ότι αυτό επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την εξέλιξή σας;

– Όντως η μπάντα έχει αλλάξει αρκετές φορές μορφή, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, και κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσικό. Η εξέλιξη του συγκροτήματος πάντως δείχνει πως ναι, οι αλλαγές αυτές μέχρι τώρα μας επιρρεάζουν θετικά. Πρέπει εδώ να τονιστεί πως αυτό δεν έχει να κάνει με το επίπεδο του κάθε μουσικού αλλά το αν οι στόχοι που είχε το συγκρότημα γινόταν αποδεκτοί από όλους, αν υπήρχε κοινή αντίληψη για το τί θέλουμε να είναι οι Mini and the Moochers, αν υπήρχε διάθεση να το κυνηγήσουμε. Δεν θέλαμε τέλειους μουσικούς  αλλά φίλους οι οποίοι γουστάρουν το moocher vibe!

– Έχετε παίξει σε διάφορες πόλεις. Ποιο κοινό θεωρείτε ότι είναι το πιο θερμό;

– Ε αυτή η ερώτηση είναι εύκολη… Εννοείται Ιωάννινα! Εσείς μας υποστηρίζετε εξ’αρχής, εσείς μας αγαπήσατε, σε εσάς οφείλουμε πολλά και σας ευχαριστούμε γι’αυτο! Ελπίζουμε να μπορούμε να σας κάνουμε να περνάτε καλά κάθε φορά που θα παίζουμε για σας!

– Έχετε να μας διηγηθείτε κάποια ιστορία από κάποια εμφάνισή σας που θα σας μείνει αξέχαστη;

-Γενικά προσπαθούμε να περνάμε καλά σε κάθε live και αυτό θέλουμε να το μεταδίδουμε και στον κόσμο. Και έχουμε ακόμη σίγουρα πολλά να μάθουμε και να βελτιώσουμε. Ένα ωραίο στιγμιότυπο ήταν στο τελευταίο μας live στα Γιάννενα με το moonwalk του Σταμάτη, ένα άλλο ήταν στο αντιρατσιστικό στην Πρέβεζα βλέποντας άτομα κάθε ηλικίας και διαφορετικής εθνικότητας να χορεύουν ασταμάτητα. Η αλήθεια πάντως είναι πως οι ιστορίες μετά και πρίν τα live έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και πολλή περισσότερη πλάκα, αλλά αυτές ας τις αφήσουμε για κάποια άλλη φορά!

– Είστε μία μπάντα από επαρχία. Το είδος που εκπροσωπείτε δεν έχει μεγάλη σκηνή στην Ελλάδα. Παρ όλα αυτά, εσείς ξεχωρίζετε και έχετε γίνει γνωστοί και σε άλλες πόλεις πέρα των Ιωαννίνων. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και πώς μπορείτε και το διατηρείτε;

-Γενικά μπλούζ σκηνή στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που προσπαθούν να την οργανώσουν, να την δημιουργήσουν καλύτερα… Τώρα για το αν ξεχωρίζουμε εμείς και το γιατί, είναι μάλλον νωρίς ακόμη να πεί κανείς. Εμείς θα προσπαθούμε να δημιουργούμε, θα προσπαθούμε να σας κάνουμε να εκφραστείτε μέσα από τη μουσική μας, και μακάρι να συνεχίσουμε να το κάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα!

– Θεωρείτε ότι στα τόσα χρόνια που υπάρχετε στην σκηνή ως μπάντα, η καθημερινή επαφή σας με τη μουσική, με το κοινό αλλά και με άλλους μουσικούς του είδους σας, σας έχουν αλλάξει σαν προσωπικότητες;

-Σίγουρα όλοι μας έχουμε πάρει πολλά αυτά τα τρία χρόνια. Όλες οι εμπειρίες που συνοδεύουν αυτή την μπάντα είναι πραγματικά γεμάτες με στοιχεία που είναι δύσκολο να εκφραστούν με λόγια, αλλά γενικά σε βελτιώνουν, σε κάνουν κάθε φορά λίγο πιο ολοκληρωμένο. Από μια απλή πρόβα, μία κουβέντα απλή, στον καφέ ή ένα ταξίδι!

 

minimoocher2

 

– Όσον αφορά το live στη Θεσσαλονίκη. Πώς σας φάνηκε σαν εγχείρημα και αν προσδοκείτε την πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ και στη δική σας πόλη; Τι αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία;

-Το Thess?Blues ήταν ειλικρινά ένα event με ελάχιστα αν όχι κανένα παράλληλο στην ελληνική μουσική σκηνή, ακριβώς επειδή blues σκηνή δεν υπάρχει. Οι εμπνευστές του festival, οι πολυαγαπημένοι Deep in the Top αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για όλη τη δουλεία που κάνανε και καταφέραν αυτό που κανείς πραγματικά δεν περίμενε. Η Μαύρη Τρύπα στα Λαδάδικα τελικά φάνηκε πως ήταν πολύ μικρή! Ο κόσμος το αγκάλιασε με πρωτοφανή αγαπή, και μάλιστα κόσμος κάθε ηλικίας! Οι Blues Wire έκαναν μια απίστευτη χειρονομία ανοίγοντας το live, ήρθε κόσμος για μας από τα Ιωάννινα, τραγουδούσε κόσμος τους στίχους από τα κομμάτια μας! Απίστευτα θερμές στιγμές… Σίγουρα θα θέλαμε το Festival να γίνει θεσμός και γιατί όχι να μεταφέρεται από πόλη σε πόλη αναδεικνύοντας ακριβώς αυτή τη σκηνή που υπάρχει αλλά ψάχνει τρόπο και ευκαιρία να εκφραστεί!

– Έχουμε δει και ακούσει και δικές σας δουλειές. Ποια είναι η κύρια πηγή της έμπνευσής σας;

-Κύρια πηγή έμπνευσης δεν υπάρχει… είναι μάλλον συνδυασμός ακουσμάτων και προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων του καθενός από εμάς τα οποία όταν βρισκόμαστε για πρόβα συνδυάζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας τους Mini and the Moochers! Μέχρι τώρα έτσι δημιουργούνται τα κομμάτια μας. Κάποιος φέρνει την αρχική ιδέα, και γύρω της χτίζουμε όλοι!

– Για το τέλος, σε τι φάση σας πετυχαίνουμε τώρα. Βρίσκεστε σε μία δημιουργίκη περίοδο; Τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον;

-Τώρα μας βρίσκεται σε μία μάλλον δημιουργική περίοδο, παρ’όλο που πλέον δεν βρισκόμαστε όλοι στα Ιωάννινα. Τελειώνουμε επιτέλους την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, το πρώτο μας δισκό που θα κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες! Συνεχίζουμε να παίζουμε live, στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα βρισκόμαστε στην Πάρο, τα χριστούγεννα θα παίξουμε στα Bitola (F.Y.R.O.M), ενώ θέλουμε να κλείσουμε κάτι και στα Ιωάννινα που αρχίζουν να μας λείπουν! Ως Mini and the Moochers πάντως θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το δικό μας ταξίδι για όσο περισσότερο μπορούμε, με τη δική μας μουσική, και από εκεί και μετά θα δείξει που θα μας βγάλει!

Μακάρι να σας έχουμε μαζί μας!

 

Μακάρι να μας έχουν μαζί τους μας είπαν κλείνοντας οι Mini & the Moochers και εμεί θα απαντήσουμε ∙ μακάρι να έχουμε εμείς αυτούς κοντά μας για πολλά χρόνια ακόμα! Η blues σκηνή να ανοίξει περισσότερο στην Ελλάδα και οι μουσικές τους να μπορέσουν να φτάσουν στα αυτιά όλων γιατί τους αξίζει και εσείς το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα.

 

Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερως και ανυπομονούμε για την συνέχεια!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Mini & the Moochers :
https://www.facebook.com/MiniAndTheMoochers

 

Επιμέλεια συνέντευξης : Γεωργία Καμίδου και Κική Παπαδαμιανού, εκπομπή “Whiskey & the Rain”
Πηγή φωτογραφικού υλικού : Μαριαλένα Βακαλούδη/ Φωτογραφικό αρχείο των Mini & the Moochers

 

 

 

Leave a Reply