Interview με τους 10 to Go

 

10 to go

Βρισκόμαστε κάπου στις αρχές Νοέμβρη.. Και εμείς έχουμε πάρει την απόφαση να κατηφορίσουμε για Αθήνα όπως σας έχουμε ξανά πει. Ο λόγος χιλιοειπωμένος. Τι;! Μα φυσικά ένα live που δεν θα άφηνε κανέναν ασυγκινήτο. Για πρώτη φορά, οι Wish Upon a Star, οι Bandage, οι 10 to Go και οι Satelights, θα μοιράζονταν την ίδια σκηνή. Μπάντες δυναμικές, καλοδουλεμένες και με προσωπικότητα στο ύφος τους, θα ένωναν τις δυνάμεις τους on stage με ένα απότελεσμα που είχε σκοπό να συζητιέται για καιρό μετά.

Με αφορμή αυτήν την εμφάνιση λοιπόν, πλησιάσαμε τις μπάντες και τους ζητήσαμε να μας πουν πράγματα γι αυτούς. Ανάμεσα σ αυτούς και οι 10 to Go, μπάντα νέα σχετικά, που έχει βρεθεί στον χώρο των Ιωαννίνων, ίσως όμως να μην είχατε την ευκαιρία ως τώρα να μάθετε αρκετά γι αυτούς και τη μουσική τους. Γι αυτό λοιπόν, τα παιδιά δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν μία συνέντευξη και έτσι, εσείς και εμείς, να μπορέσουμε να μάθουμε ποιοι είναι, πώς κινούνται στους μουσικούς χώρους και τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν συγκριτικά με κάποιες άλλες μπάντες που προέρχονται από μεγάλα αστικά κέντρα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

– Για αρχή ίσως η πιο κλασσική ερώτηση που μπορεί να σας κάνει κανείς. Από πότε υπάρχετε ως μπάντα και πώς πρόεκυψε το όνομά σας;

– Λοιπόν, σαν μπάντα υπάρχουμε από τον Απρίλιο του 2011 και το όνομα προέκυψε από κάτι εντελώς άσχετο. Έχει να κάνει με το μπλε χαρτάκι που υπάρχει μέσα στις κόλλες για τσιγάρα και σε ενημερώνει ότι μείνανε άλλα 10.. 10 to Go λοιπόν!

– Εκπροσωπείτε ένα είδος που έχει μικρή σκηνή στην Ελλάδα. Πώς νομίζετε σας επηρεάζει αυτό και πώς βλέπετε την εξέλιξη της μουσικής σας στην χώρα μας γενικότερα;

– Κοίτα, ακριβώς μικρή σκηνή, δεν την λες. Πλέον το punk rock στην Ελλάδα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι φαίνεται. Υπάρχουν τρομερές μπάντες με πολύ καλές δουλειές και ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά σ αυτό το είδος. Σιγά σιγά λοιπόν η μουσική εξελίσσεται και κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο για τα δεδομένα της χώρας. Θέλει  τρέξιμο και συνεχή προσπάθεια όμως.

– Εσείς πρόερχεστε από μία επαρχιακή πόλη. Αυτό έχει επηρεάσει τις κινήσεις σας στα μουσικά δρώμενα;

– Φυσικά. Τις περισσότερες φορές πρέπει να κάνουμε τις διπλάσιες προσπάθειες από ότι μία μπάντα στις αστικές πόλεις. Θέλει πολλή δουλειά για να καταφέρεις να μπεις στην «κλίκα» και τη σκηνή μίας μεγαλύτερης πόλης. Αν και βέβαια, για να σας πούμε και την αλήθεια, εμείς δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάναμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Από μεριάς μας, απλά παίζαμε τη μουσική μας και αυτή μας έβαλε στην «φάση».

– Έχουμε ακούσει και την άποψη ότι η μουσική στις μέρες μας θεωρείται ακριβό χόμπυ. Συμφωνείτε/διαφωνείτε και γιατί; Εσάς κατά πόσο σας «τρώει» χρόνο κ χρήμα από την καθημερινότητα σας γενικότερα;

– Αν συμφωνούμε λέει;!;! Ποτέ δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε δώσει για να κάνουμε τη μουσική μας. Ο ήχος συνεχώς εξελίσσεται, άρα αυτό σε κάνει να δίνεις συνέχεια χρήματα για να έχεις αυτό που τελικά θες. Επομένως χρήματα μας τρώει αρκετά. Όσο για το χρόνο, αυτό αλλάζει από μπάντα σε μπάντα. 2-3 φορές την εβδομάδα όμως σίγουρα θα μας βρεις κλεισμένους σε κάποιο στούντιο.

– Στα πλαίσια της κατάστασης που ζούμε στη χώρα μας πλέον, κοινωνικοπολιτικά αλλά κ οικονομικά, τι επιρροές ασκούνται εξαιτίας αυτού στο κομμάτι της μουσικής; Πώς έχει επηρεαστεί η δράση σας και αν θεωρείτε ότι υπάρχει μία φωτεινή ακτίδα κάπου εκεί έξω ώστε να ανθίσει κάτι παρά τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζετε;

– Κοινωνικοπολιτικά πιστεύουμε ότι έχει βοηθήσει. Γενικά η μουσική είναι τρόπος αντίδρασης, άρα αντιδρώντας σε όλη αυτή την κατάσταση βγαίνεις και παίζεις μουσική στους δρόμους, σε καταλήψεις, σε πανεπιστήμια, παντού. Οικονομικά τώρα μας βάζει ακόμα περισσότερο μέσα. Όσο παίζεις όμως, θα έχεις πάντα την ελπίδα ότι θα ανθίσει κάτι εκεί έξω όσα εμπόδια κι αν συναντήσεις.

– Στην πορεία σας ως τώρα μπορείτε να πείτε ότι η «κλίκα» της punk σκηνής σας έχει αγκαλιάσει; Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων σας; Έχετε κερδίσει/μάθει κάτι από αυτούς κατά τη διάρκεια συνεργασιών σας με άλλες μπάντες ο καθένας από εσάς ξεχωριστά;

– Σε ότι αφορά αυτό, πιστεύουμε ότι είμαστε από τις πιο τυχερές μπάντες. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς, ούτε μπορούμε να δώσουμε κάποια συγκεκριμένη εξήγηση, αλλά η punk rock «κλίκα» μας έχει αγκαλιάσει τόσο που δεν το φανταζόμασταν ποτέ. Υπάρχει ένα unity πίσω από όλο αυτό που βλέπει ο κόσμος, που πολύ πιθανό να το αντιλαμβάνεται στα φεστιβάλ που θα μας δει με άλλες punk rock μπάντες. Προφανώς λοιπόν και έχουμε κερδίσει. Όταν μπάντες όπως οι Despite Everything σε παίρνουν μαζί τους σε tour, δεν έχεις παρά να κερδίσεις μόνο.

(Σχόλιο μέλους της μπάντας (Γιάννης, φωνή/κιθάρα) ) : Προσωπικά, εγώ νιώθω ότι κερδίζω συνεχώς φεύγοντας σε tour είτε με την μπάντα, είτε μόνος μου με τους Despite ή με τους Vodka Juniors. Μαθαίνεις, μόνο μαθαίνεις.

 

10 to go 2

 

– Γνωρίζουμε ότι έχετε αρκετές εμπειρίες από live εμφανίσεις. Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από αυτές που θα σας μείνει αξέχαστη;

– Πιστεύουμε ότι από τις πιο σημαντικές στιγμές κάθε μπάντας είναι όταν έρθει η ώρα να μοιραστεί την ίδια σκηνή και το backstage ανοίγοντας ή παίζοντας με μπάντες που ακούει και λατρεύει. Για εμάς ήταν ξεχωριστά όταν ανοίξαμε τους Wilhelm Scream καθώς και τους Propagandhi. Ήταν από τις στιγμές που πιστεύουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

– Πώς είδατε το live της Αθήνας; Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας?

– Όσον αφορά το live της Αθήνας ήταν όπως ακριβώς το περιμέναμε και καλύτερα ακόμη. Ακούσαμε για πρώτη φορά live τους Satelights που ήταν καταπληκτικοί. Παίξαμε με τους Bandage που είναι φίλοι μας και τους θεωρούμε απίστευτη μπάντα. Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία, για πρώτη φορά, να παίξουμε με τουςWish Upon a Star, που γνωριζόμαστε καιρό μεν αλλά ποτέ ως τώρα δεν έτυχε να παίξουμε μαζί. Και φυσικά, από προέλευση κόσμου το γεγονός ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. WE FUCKIN;LOVE ATHENS!!!!ITS A HOME AWAY FROM HOME

– Αυτήν τη στιγμή σε τι φάση σας πετυχαίνουμε; Έχουμε να περιμένουμε κάτι από εσάς στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον;

– Μας πετυχαίνετε στη φάση που λέμε να τυπώσουμε επιτέλους το album πουυ υπάρχει εδώ και μήνες free στο internet, να το παρουσιάσουμε και επίσημα κάνοντας αρκετά live στην Ελλάδα και στο ενδιάμεσο να ετοιμάσουμε καινούργιο υλικό. Παράλληλα προσπαθούμε να στήσουμε ένα tour στην Ευρώπη.

Αυτοί λοιπόν ήταν οι 10 to Go, μία μπάντα από τη Λάρισα, που συνεχώς εξελίσσεται και δείχνει να έχει όρεξη και διάθεση να προσφέρει πολλά ακόμα στο κοινό της. Τους ευχαριστούμε που μας μίλησαν και τους ευχόμαστε τα καλύτερα για τη συνέχεια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους 10 to Go :
http://www.10togoband.bandcamp.com/

Επιμέλεια συνέντευξης : Γεωργία Καμίδου και Κική Παπαδαμιανού, εκπομπή “Whiskey & the Rain”
Πηγή φωτογραφικού υλικού : Φωτογραφικό αρχείο των 10 to Go

 

Leave a Reply