Ιnterview με τους Whereswilder

 

whereswilder

 

Από την αρχή της σεζόν σχεδόν, είχαμε κάποια ακούσματα ή κάποιες νέες «μουσικές γνωριμίες» που θέλαμε να σας προτείνουμε μέσα από τις εκπομπές μας, στη λίστα αυτών και οι Whereswilder, που πριν από λίγες μέρες τολμήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για μία συνέντευξη γνωριμίας. Η προσπάθεια μας χαρακτηρίστηκε με επιτυχία, και έτσι η η εκπομπή «Whiskey & the Rain» διανύει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της.

Μοιραζόμαστε αυτό το υλικό μαζί σας όλο χαρά και περηφάνια. Kαι… φύγαμε;!

 

– Ας ξεκινήσουμε με τα κλασσικά… Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για την ιστορία σας; Από πότε υπάρχετε ως μπάντα και πώς προέκυψε το όνομά σας;

– Χαιρετούμε κι εμείς! Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία. Οι Whereswilder υπάρχουν κοντά στα δύο χρόνια τώρα. Από τις μέρες που αρχίσαμε να δουλεύουμε τα πρώτα μας ντέμο δηλαδή μέχρι και σήμερα που έχουμε ήδη κυκλοφορήσει τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο Yearling. Το όνομα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω του, πρόκειται για μια παράφραση του “Where’s Waldo”, ενός παιδικού παιχνιδιού με εικόνες. Ο Waldo ήταν ένας nerdy τυπάς με γυαλιά, σκούφο και κόκκινη ριγέ μπλούζα που κρυβόταν μέσα σε χαοτικές καταστάσεις και εσύ έπρεπε να ψάξεις να τον βρεις.

– Ας σας πάμε λίγο πίσω.. Τι επιρροές μπορεί να είχατε από τα παιδικά σας ακόμα χρόνια που σας έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσετε ένα μουσικό όργανο και να έρθετε σε επαφή με αυτόν τον κόσμο;

– Οι λόγοι είναι πολλοί και για τον καθέναν μας διαφορετικοί. Οι μισοί από εμάς ξεκίνησαν να μαθαίνουν κάποιο όργανο σε μικρή ηλικία, οι υπόλοιποι το αποφάσισαν γύρω στην εφηβεία. Ο λόγος που αποφασίσαμε να το πάρουμε στα σοβαρά και να επενδύσουμε χρόνο σε αυτό παράλληλα με τα σχολεία κλπ που είχαμε ήταν ξεκάθαρα για να παίξουμε σε κάποια μπάντα και να κάνουμε λάιβ.

Είστε μία μπάντα που αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά άτομα, δηλαδή τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες με πιθανόν διαφορετικά βιώματα και διαφορετικές επιρροές. Αυτό τι ρόλο παίζει στη σύνθεση της μουσικής σας; Ο καθένας φέρνει τις ιδέες του και συνδιαμορφώνονται στο τέλος;

– Αυτά πλέον παίζουν ρόλο πιο πολύ στις διαπροσωπικές μας σχέσεις παρά σε αυτό που συμβαίνει όταν μαζευόμαστε και παίζουμε. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε δει ο ένας τον άλλον να εξελίσσεται και κοινωνικά και μουσικά οπότε τις ισορροπίες δεν τις συζητάμε καν ποτέ. Απλά υποννοούνται.

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφορήσατε το πρώτο σας ολοκληρωμένο album. Η δουλειά σας εντυπωσίασε αισθητά το κοινό και ξαφνικά γίνατε ένα από πιο πολυσυζητημένα ονόματα του είδους σας. Περιμένατε τέτοια ανταπόκριση;

– Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το υλικό, το μόνο πλάνο που είχαμε στο μυαλό ήταν να δισκογραφήσουμε τα κομμάτια που μαζέψαμε και μας άρεσαν πολύ και ύστερα να βγουμε να τα παίξουμε λάιβ. Προτεραιότητα δώσαμε πρώτα στο να μας εκφράζουν όλα 100% και ύστερα στο αν αυτά θα χτυπήσουν κάποια ευαίσθητο νεύρο του κοινού. Παρόλα αυτά, το ότι τελικά βρέθηκαν άνθρωποι να μας υποστηρίξουν είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας έγινε ποτέ και εμείς θα προσπαθούμε να τους το επιστρέφουμε όπως μπορούμε κάθε φορά, σε κάθε λάιβ.

 

whereswilder2

 

– Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και ηχογράφησης της δουλειάς σας, υπήρχαν στιγμές αμφιβολίας ή αμφισβήτησης αυτού του βήματος; Πιθανός φόβος για το νέο σας εγχείρημα;

– Οι αμφιβολίες και οι φόβοι μας αντιμετωπίστηκαν με προσεκτικό planning πριν μπούμε στο στούντιο οπότε η διαδικασία ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για εμάς. Στα δύσκολα συγκαταλέγονται τα σκληρά ξενύχτια που χρειάστηκαν… θέλει κάποια υπομονή.

– Διαβάσαμε και μάθαμε ότι από τον προηγούμενο μήνα η δουλειά σας κυκλοφορεί και σε βινύλιο. Bινύλια λοιπόν, μία νέα «μόδα» που ήρθε από το παρελθόν. Εσάς πώς σας φαίνεται αυτή η τάση;

– Το δικό μας τώρα σκεπτικό ήταν εξαρχής ο δίσκος να βγει σε έκδοση βινυλίου. Χρησιμοποιήσαμε όσα περισσότερα “παλιακά” μέσα είχαμε στην κατοχή μας για να κάνουμε το Yearling να ακούγεται έτσι οπότε το βινύλιο θα λεγε κανείς πως είναι η φυσική του θέση.

Αν το σκεφτεί πάντως κανείς το βινύλιο δεν έφυγε ακριβώς ποτέ από την επικαιρότητα. Παρέμενε πάντα ο καλύτερος ποιοτικά τρόπος να ακούσεις έναν δίσκο. Παράλληλα, ακόμη και στη γένεση της ηλεκτρονικής μουσικής, τα πικάπ πρωταγωνιστούσαν τόσο στα κλαμπ και τα dj sets όσο και στις δισκοθήκες των εκάστοτε παραγωγών της hip hop και μη που χρησιμοποιούσαν δείγματα από ξεχασμένους δίσκους περασμένων δεκαετιών. Μεταξύ λοιπόν των μουσικών, το βινύλιο είχε πάντοτε μια πιο ξεχωριστή θέση από τα cd κοκ.

– Έτσι για να δούμε γενικά τι ακούτε… έχετε ακούσει κάτι καλό τελευταία; Τι ήταν αυτό που σας έστειλε σε δισκοπωλείο τελευταία φορά:

– Τα δισκοπωλεία είναι μια ξεχασμένη βόλτα δυστυχώς ή ευτυχώς για εμάς. Κάποια περάσματα από καταστήματα με βινύλια έχουν βοηθήσει σε αναζητήσεις για ενδιαφέροντα διαμάντια του παρελθόντος αλλά πάνω κάτω εκεί σταματάει το πράγμα, για όλα τα άλλα υπάρχει το ίντερνετ.

Παρόλα αυτά, η καλή μουσική πλέον παράγεται και εγχώρια σε μεγάλο βαθμό και αυτό μας στέλνει πολύ συχνά σε λάιβ όπου και λειτουργούμε σαν να βρισκόμαστε σε δισκοπωλείο στηρίζοντας το merch των μπαντών. Μερικά τέτοια παραδείγματα (πρόσφατα και μη) είναι οι: Planet Of Zeus, One Leg Mary, Moa Bones, Sillyboy, Woolbear, Spectralfire, Insect Radio, we.own.the.sky και πολλές άλλες περιπτώσεις φοβερών κυκλοφοριών.

– Το καλοκαίρι θα σας δούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας, το Fuzztastic Planet Festival. Τα ονόματα που έχουν ανέβει και θα ανέβουν σ αυτή τη σκηνή είναι μεγάλα. Πώς νιώθετε που φέτος θα είστε μέσα  σ αυτούς που θα συμμετέχουν;

– Το Fuzztastic Planet Festival συγκαταλάγεται για εμάς ανάμεσα στα πιο δυνατά φεστιβάλ του heavy/psych/rock ήχου διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν βλέπουμε την ώρα να ανέβουμε στη λίμνη για αυτό το φοβερό διήμερο που έχει στηθεί φέτος.

– Και τώρα για το τέλος… Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσάς μέσα στη χρονιά; Κάποια περιοδεία εντός ή εκτός συνόρων;

– Όλα αυτά είναι στα σκαριά. Θα προσπαθήσουμε να πάμε το Yearling στα περισσότερα μέρη που αυτό θα γίνει εφικτό. Αυτό συμπεριλαμβάνει εννοείται και το εξωτερικό. Παράλληλα, βρισκόμαστε ήδη στον πυρετό του νέου υλικού, μέρος του οποίου θα δοκιμαστεί σίγουρα σε κάποια από αυτά τα λάιβ που έρχονται. Ημερομηνίες πάντως θα ανακοινώσουμε σήμερα από τη σελίδα μας.

whereswilder3

Ευχαριστούμε λοιπόν ιδιαιτέρως τους Whereswilder για την παραπάνω συνέντευξη και τους ευχόμαστε το καλύτερο. Ελπίζουμε να το απολαύσατε και εσείς όσο και εμείς !

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Whereswilder :
https://sixdogsrecords.bandcamp.com/album/yearling

Επιμέλεια συνέντευξης : Γεωργία Καμίδου και Κική Παπαδαμιανού, εκπομπή “Whiskey & the Rain” ( https://www.facebook.com/Whiskeyandtherain.raspistation/timeline )
Πηγή φωτογραφικού υλικού : Φωτογραφικό αρχείο των Whereswilder

Leave a Reply