Interview με τον Ιωάννη Γουδέλη

 

Οι δρόμοι του Λος Άντζελες μυρίζουν Ελλάδα με τις μουσικές του Ιωάννη Γουδέλη!
Τον συναντήσαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Κέρκυρα, και είχαμε την τιμή να μας μιλήσει για την δουλειά του!

12421417_10205694330147352_156301741_n

-Μεγαλώνοντας στο νησί της μουσικής από πολύ νωρίς ξεκίνησες τις σπουδές στην μουσική! Σε νεαρή ηλικία όμως μετανάστευσες στην Αμερική. Θα ήθελα να μου πεις πως ξεκίνησαν οι μουσικές σπουδές σου εκεί και πώς βρέθηκες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Ο πρώτος μου σταθμός στην Αμερική ήταν η πολιτεία της Αριζόνα και το Arizona State University, πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αριζόνα. Εκεί είχα την τιμή να σπουδάσω με υποτροφία και τελείωσα με πτυχίο μουσικής και τεχνών με εστίαση στη μουσική τζαζ. Στο UCLA, πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες σπούδασα μουσική για κινηματογράφο. Πάντα μου άρεσε η μουσική κινηματογράφου και αυτός ήταν ο λόγος που έμεινα στο Λος Άντζελες για πέντε χρονιά. Μέσα σε αυτό το διάστημα μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε αυτόν τον τομέα και έτσι να διευρύνω τις γνώσεις μου για την κινηματογραφική μουσική.
-Έχοντας επιρροές από πολλές και διαφορετικές μουσικές ,ποιος/ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν κύρια έμπνευση στην δουλειά σου;
Όλοι οι καλλιτέχνες που έχω ακούσει έργα τους , καθώς επίσης και οι καλλιτεχνείς που είχα την τύχη να συνεργαστώ μέχρι σήμερα με έχουν επηρεάσει σε μικρο η μεγάλο βαθμό. Είναι πολλοί για να τους αναφέρω όλους άλλα αν θα έπρεπε να διαλέξω τρεις, θα έλεγα: J.S. Bach, Μάνος Χατζιδάκις και Keith Jarrett.
-Έχεις συνεργαστεί με πολλούς πετυχημένους καλλιτέχνες στην Αμερική .Ποιος πιστεύεις πως σε έχει στιγματίσει-επηρεάσει και γιατί;
Από τον καθένα πήρα και κάτι όμορφο, εποικοδομητικό. Είχα την τύχη να μοιραστώ το stage με τον Stevie Wonder τον οποίο θαυμάζω από παιδί και αυτό ήταν μοναδικό συναίσθημα και θα το κουβαλάω μαζί μου για μια ζωή.
 -Είσαι όμως και ένας εξαιρετικός  τζαζίστας!Ποιο είναι το αγαπημένο  σου είδος μουσικής και πως  πιστεύεις ότι αυτό επηρεάζει την  δουλειά σου;
Σε ευχαριστώ, working on it! Είναι  πολλά τα είδη μουσικής που αγαπώ  και επηρεάζουν τη δουλειά μου. Η  κλασσική μουσική, η τζαζ, η  ελληνική μουσική βεβαίως, η λάτιν και όλες οι μουσικές του κόσμου γενικότερα. Ο μεγάλος μουσικός σύνθετης της τζαζ Duke Ellington έλεγε ότι υπάρχουν μόνο δυο είδη μουσικής, η καλή και η κακή μουσική. Η τζαζ είναι μουσική αυτοσχεδιαστική και αυτό με ελκύει σαν καλλιτέχνη άλλα και σαν άνθρωπο γενικότερα γιατί η μουσική είναι τρόπος ζωής για μένα. Όπως πρέπει πολλές φόρες να αυτοσχεδιάζεις στη ζωή, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη μουσική. Θα έλεγα λοιπόν, ότι η αυτοσχεδιαστική μουσική είναι μια πρόκληση που με βοηθά να προχωρήσω παρακάτω.
-Στις μέρες μας το είδος με το οποίο ασχολείσαι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στην εποχή του Χατζιδάκι/Θεοδωράκη.Πού νομίζεις πως οφείλεται αυτό και τι σε κάνει να επιμένεις σε αυτό το είδος μουσικής
Η μουσική είναι κάλεσμα. Όταν ψαχτείς μέσα σου βαθιά και βγει κάτι και σου μιλήσει αυτό τότε είναι η αλήθεια. Εμείς σαν καλλιτέχνες έχουμε υποχρέωση να μείνουμε αληθινοί σε αυτό το κάλεσμα και να το υπηρετήσουμε μέσω της τέχνης, και στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσω της μουσικής είτε αυτοσχεδιαστικά, είτε συνθετικά. Όσο πιο πολλές εμπειρίες έχεις στη ζωή, άλλα και γνώσεις πάνω στην μουσικής, τόσο πιο αληθινά και πλούσια μπορείς να εκφραστείς. Προσωπικά προσπαθώ να υπηρετώ αυτό το μοντέλο. Θέλω να πιστεύω ότι ο Μάνος, ο Μίκης, ο Τσιτσάνης, άλλα και πόλλοι άλλοι μεγάλοι Έλληνες και μη σύνθετες, υπηρετούσαν το ίδιο σχεδόν μοντέλο, να είναι αληθινοί με το μέσα τους εκφράζοντας την αλήθεια.
goudelis-3
 -Τι θα ήθελες να εκφράσεις μέσα από την μουσική  σου;
Την αλήθεια, την αγάπη, τον πόνο, την χαρά, τη λύπη,  το γέλιο, τη νοσταλγία και πολλά άλλα που δεν  μπορούν να γίνουν λέξεις, μόνο μουσική.
 -Πιστεύεις πως η ορχηστρική μουσική έχει  μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό από ότι στην  Ελλάδα και πού πιστεύεις πως οφείλεται αυτό;
Ίσως να οφείλεται στην ιστορία μας, στην κουλτούρα  μας και στην παιδεία μας χωρίς να είμαι και απολυτά σίγουρος για αυτό. Θα πρέπει να κάνω έρευνα πριν απαντήσω.
-Πώς αντιμετοπίζουν οι Αμερικάνοι/ελληνοαμερικάνοι τους Έλληνες καλλιτέχνες;
Με ζεστασιά και αγάπη θα έλεγα, αλλά και ανάλογα με την παιδεία και τα ακούσματα του καθενός.

-Ποιες θα είναι οι επόμενες δουλειές σου;
Στο προσεχώς μέλλον ετοιμάζω μια δουλειά με προσωπικές μου συνθέσεις για κοντραμπάσο, τύμπανα και πιάνο και στα πιο μελλοντικά σχέδια μια δουλειά με συμφωνική μουσική.
-Σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή τύχη!
Εγώ σε ευχαριστώ!
goudelis-2


Ελπίζουμε να αρέσει και σε εσάς η μουσική του Ιωάννη Γουδέλη!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ιωάννη Γουδέλη,
On Facebook:Yanni Goudelis
On Youtube:Ioannis Goudelis
Επιμέλεια συνέντευξης: Βάσια Ρωμαίου, εκπομπή Music is the new Black
Πηγή φωτογραφικού υλικού : Φωτογραφικό αρχείο Ιωάννη Γουδέλη

Leave a Reply