Ο Ρα.Σ.Π.Ι. ( Ραδιοφωνικός Σύλλογος Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων) ιδρύθηκε το 1988 από μια ομάδα φοιτητών που αναζητούσαν έναν πρωτοποριακό τρόπο έκφρασης . Παρά το γεγονός ότι διαλύθηκε το 2008 επανήλθε δυναμικά το 2011 καθώς διαπιστώθηκε εκ νέου η ανάγκη να βρεθεί ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης, διατύπωσης ιδεών και καλλιτεχνίας .
 
Το 2011 , μια μερίδα παλαιών μελών, καθώς και άτομα με ενδιαφέρον για την ύπαρξη μιας φοιτητικής ομάδας που ασχολείται με τη Μουσική και τη Δημοσιογραφία , αναδιαρθρώσανε τη δομή και τη λειτουργία του συλλόγου. Ο σύλλογος ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του και ενεργεί με τα ίδια πρότυπα μέχρι και σήμερα. Επαναπροσδιορίστηκε ο σκοπός του Ρα.Σ.Π.Ι , δίνοντας βάση, πλέον, όχι μόνο στην πρακτική ενασχόληση, δηλαδή να διαμορφώσουν έναν χώρο στον οποίο οι φοιτητές θα μπορούσαν να εκφράσουν την φωνή τους μέσω του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου , αλλά και στην προαγωγή του Ραδιοφώνου ως πολιτιστικό και πνευματικό αγαθό.
 
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, γίνονται συζητήσεις διαρκώς στη διάρκεια της συνέλευσης για την οργάνωση των ραδιοφωνικών εκπομπών , των ειδήσεων και της μουσικής επικαιρότητας . Τα είδη, οι θεματολογίες και η επιρροή από και προς τα υπόλοιπα πολιτιστικά μέσα, αποτελούν ένα μέρος του συνόλου της πνευματικής ενασχόλησης και διεργασίας που συντελείται. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με συγκροτήματα (κατά προτίμηση, με μέλη της μουσικής σκηνής των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης ελληνικής μουσικής σκηνής) , θεματικά party μουσικής και φεστιβάλ , με κύριο γνώμονα το διαμοιρασμό των μουσικών μας ακουσμάτων και την ιδεατή ψυχαγωγία. Τέλος, πραγματοποιούνται δράσεις σε συνδυασμό με τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου που προάγουν τη μουσική σε συνδυασμό με την ενημέρωση , τον πολιτισμό και την τέχνη.
Πολύ περισσότερο ο Ραδιοφωνικός σύλλογος αποτελεί έναν ουδέτερο χώρο που ο καθένας έχει την ελευθερία να εκφραστεί και να ασχοληθεί με την μουσική και το ραδιόφωνο.

Η δομή του συλλόγου θέτει ως επίκεντρο την γενική συνέλευση όλων των ενεργών μελών , στην οποία και λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αποφάσεις. Οι διαδικασίες που διέπουν την εβδομαδιαία, αυτή, συνάντηση των μελών του Ρα.Σ.Π.Ι είναι άμεσο-δημοκρατικές και οριζόντιες, ώστε κάθε μέλος του συλλόγου να έχει ίσο δικαίωμα έκφρασης, άποψης και ψήφου, ανεξαρτήτως φοιτητικού τμήματος και προσωπικών χαρακτηριστικών. Η συνέλευση είναι το όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις για τη λειτουργία και τις δράσεις του συλλόγου. Σε κάθε ακαδημαϊκό έτος πραγματοποιούνται, σε διάρκεια μερικών εβδομάδων, οι επίσημες Υποδοχές Νέων Μελών. Τέλος, εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το εγχείρημα που ακούει στο όνομα Ρα.Σ.Π.Ι. εμείς είμαστε, το ελάχιστο, διατεθειμένοι να σας ενημερώσουμε , στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα και άμεσα θα έχουμε επικοινωνήσει μαζί σας !