Οι BMTH είναι μια μπάντα που είτε μισείς , είτε λατρεύεις! Αυτό που σίγουρα τους ξεχωρίζει όμως, είναι η μουσική μετάλλαξη των στοιχείων που χαρακτηρίζει την μουσική τους μέσα στα χρόνια!
Αν και ξεκίνησαν ως μια deathcore μπάντα σύντομα ενσωμάτωσαν πιο μελωδικά στοιχεία στις κιθάρες και στα φωνητικά, υιοθέτησαν μια πιο metalcore προσέγγιση και από τότε δεν σταμάτησαν να εξελίσσονται απορροφώντας ηλεκτρονικούς pop ρυθμούς αλλά και αυστηρά ορχηστικά στοιχεία από βιολιά μέχρι πνευστά και έντονα δυνατά τύμπανα.
Αυτή η μουσική μετάλλαξη επέτρεψε να αναδειχθεί μια κινηματογραφική πλευρά των ΒΜΤΗ στα μουσικά βίντεο όπου η μουσική σε οδηγεί στην ιστορία του βίντεο και αποκαλύπτει την ιστορία όλου του άλμπουμ!
Φέτος, στο σκοτεινό 2020, οι ΒΜΤΗ επέστρεψαν ανακοινώνοντας ότι θα κυκλοφορήσουν 4 mini-άλπμουμ με το θέμα “POST HUMAN: SURVIVAL HORROR”, από τα οποία 2 έχουν ήδη κυκλοφορήσει.
Το “Music to Listen to...” ήταν η πρώτη κυκλοφορία EP, με συμμετοχές απο BEXEY, Halsey, Happyalone., Toriel, YONAKA, Lotus Eater, ένα ατμοσφαιρικό συνονθύλευμα μουσικών ειδών αρκετά experimental και ηλεκτρονικό για BMTH, το οποίο έχει στόχο να παίζει στο παρασκήνιο κάθε σου δραστηριότητας.
Η δεύτερη κυκλοφορία ήταν το ομώνυμο ΕP “POST HUMAN: SURVIVAL HORROR” το οποίο πρώτα απ’ όλα, μουσικά, χτυπάει στη νοσταλγία κάθε πιστό ακροατή των BMTH.

 

Αυτό που κάνει όμως το συγκεκριμένο mini άλμπουμ ξεχωριστό είναι η άμεση συσχέτιση της φανταστικής εκδοχής της ανθρωπότητας που παρουσιάζει το άλμπουμ με την σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Όλο το άλμπουμ αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας προς το σύστημα και τις επιλογές της ανθρωπότητας ενώ παράλληλα επεξεργάζεται την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μελαγχολία όσο καταλήγει στην ελευθερία και την φύση ως πυγή ζωής.

 

Αν και το άλμπουμ τυχαία κατέληξε να έχει επαναστατικό χαρακτήρα όπως δήλωσε ο Oliver Sykes, τραγουδιστής των ΒΜΤΗ, σε συνέντευξη του στο nme.com.

 

«Το άλμπουμ δεν ξεκίνησε με πολιτικό ενδιαφέρον, η ιδέα χτίστηκε γύρω από το Parasite Eve εμπνευσμένο από μια ιστορία για έναν άλλο ιό στην Ιαπωνία, που διάβασα πολύ λίγα για το τί ήταν, ένα χρόνο πριν».

 

Τα υπόλοιπα τραγούδια δημιουργήθηκαν έπειτα, με σκοπό να στηρίζουν την θεματολογία της δυστοπίας που διαχειρίζεται όλο το άλμπουμ.

 

 

1.Dear Diary

 

 

Το άλμπουμ ξεκινάει με τον βαρύ ήχο που είχαμε συνηθίσει στους ΒΜΤΗ, από τα άλμπουμ “There Is a Hell Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven Let's Keep It a Secret” (2010) και “Sempiternal” (2013) προϊκονομώντας ότι ο δίσκος θα είναι σχετικά πιο δύσπεπτος από τις τελευταίες τους κυκλοφορίες στα άλμπουμ “That’s The Spirit” (2015) και “amo” (2019).

 

To Dear Diary, αποτελεί το πρώτο κομμάτι στον δίσκο και είναι μια εισαγωγή στον κόσμο του “Post Human: Survival Horror” από την κριτική οπτική και τις σκέψεις ενός ανθρώπου που ζει σε εγκλεισμό λόγω μιας εκτυλισσόμενης πανδημίας, επικεντρωμένο στην παράνοια που προκαλούν τα ΜΜΕ με την συνεχή ενημέρωση, τον αυξανόμενο θυμό και την απογοήτευση.

 

  2. Parasite Eve

 

 

“I got a fever, don’t breath on me”

 

Το Parasite Eve καλωσορίζει τα αυτιά μας με βαλκανικά φωνητικά και ρυθμούς που σβήνουν με εναλλαγή σε minimal μπότα με απόηχους και παραμορφωμένα μπάσα για να καταλήξουν σε μία ηλεκτρονική ακολουθία metal η οποία θα μπορούσε να σταθεί άνετα ως μουσικό χαλί για video game.

 

Αυτό, βέβαια δεν είναι τυχαίο καθώς την ευθύνη για την συμπαραγωγή του δίσκου μοιράζεται ο παραγωγός και συνθέτης Mick Gordon, γνωστός για τα soundtrack στα παιχνίδια DOOM, Wolfenstein: The New Order κ.ά.

 

 

Παράλληλα στην φιλοσοφία της εικονικής πραγματικότητας, το βίντεο του Parasite Eve μοιάζει να δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη καθώς σχεδόν εξ’ ολοκλήρου αποτελείται από 3d οπτικά εφέ, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει απαραίτητα κάποια συνοχή μεταξύ τους και από λίγα πλάνα των μελών της μπάντας. Το βίντεο αν και αρκετά περίπλοκο δίνει την εντύπωση ότι είναι αρκετά απλό ώστε η προσοχή του ακροατή να απορροφάται κυρίως από τους στίχους.  

 

“When we forget the infection
Will we remember the lesson?
If the suspense doesn't kill you
Something else will”

...

“You can board up your windows, you can lock up your doors, yeah
But you can't keep washing your hands of this shit anymore”Αν και η αρχική έμπνευση ήρθε πριν την καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηχογράφηση του Parasite Eve και η παραγωγή των υπόλοιπων singles πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο του lockdown και όπως φαίνεται αντλώντας έμπνευση από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που καθορίζουν το 2020.

 

3. Teardrops

 

 

To teardrops με ηλεκτρονικούς pop και nu metal ρυθμούς είναι η πρώτη πλήρες κινηματογραφική απεικόνιση του post human που φαίνεται να παλεύει με την κατάθλιψη καταναλώνοντας χημικές ουσίες για αποφύγει τις παραισθήσεις της μελαγχολίας. Παράλληλα όμως τον παρακολουθούμε να οδηγείται στην παράνοια μέσα από καρέ που μοιάζουν να βγήκαν από την ταινία “Requiem for a dream” με soundtrack Linkin Park.

 

“Nothing makes me sadder than my head”

 

 

“The emptiness is heavier than you think”

 

Το Teardrops θα μπορούσε να είναι μια ταινία horror απο μόνη της. Η σκηνοθεσία είναι τόσο άρτια στημένη που σου προκαλεί αγωνία για το που θα καταλήξουν αυτά τα 3:37 λεπτά.

 

4. OBEY feat. YUNGBLUD

 

Catchy, Επαναστατικό, Σουρεαλιστικό

 

Σε συνεργασία με YUNGBLOOD σε ένα από τα πιο σουρεαλιστικά βίντεο των BMTH, παρακολουθούμε 2 ανθρωπόμορφες μηχανές παρόμοιας φιλοσοφίας με το anime Neon Genesis Evangelion, να έχουν πιλότους τους Oliver Sykes και YUNGBLUD και να τριγυρνάνε σαν το Godzilla μέσα σε κάποια πόλη, όταν ξαφνικά οι μηχανές συναντιούνται, ερωτεύονται και φεύγουν μαζί.

 

“Another day, another post-traumatic order”

 

Από την άλλη, μέσα από ουρλιαχτά και breakdowns, οι στίχοι περιγράφουν την ανθρώπινη εξαθλίωση και αυτοτιμωρία που γεννάει η υποταγή στην εξουσία και το σύστημα καθώς ζούμε μέσα στον φόβο της άγνοιας παράλληλα όσο τα ΜΜΕ δημιουργούν ένα πανανθρώπινο ψυχικό τραύμα.

 

“Obey, We hope you have a lovely day”


Τα φωνητικά σε όλο το κομμάτι εναλλάσσονται από γέλιο σε μανία και ουρλιαχτά καθώς τα τύμπανα και οι κιθάρες σε χτυπάνε σαν ωστικό κύμα που σε υπνωτίζει να ξεκινήσεις μόνος σου διαδήλωση με θέμα Make love Not War!

 

 

 

5. Itch For The Cure (When Will We Be Free?)

 

 Το πέμπτο κομμάτι στον δίσκο είναι μια triphop, glitchstep παραγωγή με σχεδόν offbeat φωνητικά, μόνο 1:16 λεπτά το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την εισαγωγή για το επόμενο τραγούδι στον δίσκο. Ωστόσο στην συνέντευξή του ο Sykes δήλωσε πως υπάρχει πιο βαθύ νόημα. Οι στίχοι επεξεργάζονται την κοσμοθεωρία που νοηματοδοτεί την ζωή μας και πώς μπορεί να χαθεί αυτήν όταν ο κόσμος σταματάει να κινείται και οδηγούμαστε προς τον νιχιλισμό.    

 

“Universe is without law”

 

6.Κingslayer feat. BABYMETAL

 

 

Αν και έχουμε μόνο Lyric βίντεο για το Kingslayer, η μουσική παραγωγή γεμίζει κάθε οπτικό κενό.  8-bit pop ηλεκτρονικοί ήχοι σε συνδυασμό με power metal και αέρινα ιαπωνικά φωνητικά δημιουργούν την αίσθηση οτι πρόκειται για soundtrack από anime.“Get the fuck up, wake the fuck up
Wipe the system, and back the fuck up”

 

Με τίτλο εμπνευσμένο από mode του Call of duty και τις απειλές του D. Trump ότι θα κηρύξει τρομοκρατικό το αντιφασιστικό κίνημα, το Kingslayer είναι μια αναλογία που αποτυπώνει έναν ήρωα που είναι διατεθειμένος να κάνει ότι χρειαστεί για το καλό, ακόμη και αν φτάσει να αγνοήσει τον νόμο. Το kingslayer μας βάζει να σκεφτούμε αν θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για δράση ή αν θα παραμείνουμε αμέτοχοι κοιτάζοντας την αδικία να πραγματοποιείται.

 

“This is your wake up call
We're going down the rabbit hole”

 

Ένα από τα πιο βαριά κομμάτια του δίσκου από άποψη ρυθμού και χρόνου όπου όλα τα μελωδικά στοιχεία δένουν αρμονικά με υψηλών συχνοτήτων φωνητικά και ουρλιαχτά. Το kingslayer είναι μια συνεργασία που χρειαζόμασταν χωρίς να το ξέρουμε!

 

 

7. 1x1 feat. Nova Twins

 

Oι BMTH κυκλοφορούν άλλο ένα Lyric βίντεο για το έβδομο κομμάτι 1x1 feat. Nova Twins το οποίο πρόκειται για έναν καταθλιπτικό Ύμνο και όπως αναφέρει ο Oliver Sykes στο nme.com είναι αυτοαναφορικό και το πιο προσωπικό τραγούδι του δίσκου.

 

“But its bad for my health, how much I hate myself”

 

Η θεματολογία κυμαίνεται στην προσπάθεια να απαλλαγεί κανείς από τις τύψεις των πράξεων του στο παρελθόν όσο αντιμετωπίζει το κοινωνικό στίγμα που συνεχίζει να τον κρίνει για το άτομο που κάποτε ήταν. Όπως επίσης με τις τύψεις που κουβαλάμε ως κοινωνία για την καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος οι οποίες βαραίνουν την συνείδηση μας.

“Sabotaged myself again”

 

H συνεργασία με Nova Twins ήρθε μάλλον τυχαία, το τραγούδι ήταν σχεδόν έτοιμο όταν η μπάντα επικοινώνησε μαζί τους και τους ρώτησε αν θα ενδιαφέρονταν. Φυσικά οι Nova Twins άρπαξαν την ευκαιρία και μας χάρισαν το ηχητικό αυτό διαμάντι.

 

8.Ludens

 

 

To Ludens κυκλοφόρησε νωρίτερα απο το άλμπουμ σαν single όπως το Parasite Εve και αργότερα το ΟΒΕΥ. Ήταν από τα τραγούδια που καθόρισαν μαζί με το Parasite Eve όλη την δομή του άλμπουμ τόσο μουσικά επειδή κρατάει τον metalcore χαρακτήρα των ΒΜΤΗ όσο και από πλευράς αισθητικής με τις cyberpunk αναφορές που ξεχειλίζουν σε όλο τον δίσκο.  

“a world covered in cables was never wired to last”

 

 

 

11 Νοεμβρίου του 2019, το Ludens κυκλοφορεί ενώ αποτελεί παράλληλα soundtrack του video game DEATH STRANDING.

 

 

Περιλαμβάνει κινηματογραφικές σκηνές από playgame στις οποίες βασίζεται και χτίζει την ιδέα ενός πολέμου στην επιφάνεια της γης, όσο υπόγεια λαμβάνει χώρα μια μυστικιστική διαδήλωση η οποία καταλήγει σε μια τελετή όπου συναντιούνται διάφορες μυθοπλαστικές φυλές.

 

 

“You call this a connection?”

 

Μικρού μήκους ταινία ή τραγούδι από δίσκο, σχεδόν 5 μήνες αργότερα βλέπουμε όλο το concept του Ludens να έχει τρομερές ομοιότητες με την κοινωνική πραγματικότητα με τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του George Floyd και την πολιτική δυσαρέσκεια με την εξάπλωση του κορωναϊου σε όλο τον κόσμο.

 

 

9. One Day The Only Butterflies Left Will Be In Your Chest As You March Towards Your Death...

 

 

“Don't wanna have to bury you, but nothing seems to get through your skull”

 

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο outro για το άλμπουμ, σε συνεργασία με Amy Lee των Evanescence, το ένατο τραγούδι με τίτλο ποίημα είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου φωνητικά της Amy Lee η οποία παίρνει τον ρόλο της Μητέρας Φύσης. Στυλιζαρισμένα φωνητικά όπερας ακολουθούν έναν «διάλογο» από ουρλιαχτά του post human δημιουργώντας μια ψυχεδελική κατάσταση μυαλού στον ακροατή. Ορχηστρικό αλλά minimal μεταφέρει όλη την ένταση του δίσκου προς μια ομαλή έξοδο και κλείνει το κεφάλαιο horror story.   “I thought we had a future, but we ain't got a chance in hell”

 

Μπορεί το γεγονός ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε την πιο σχετική χρονική στιγμή να αποτελεί ίσως το κύριο μυστικό της επιτυχίας των BMTH, όμως, αναμφισβήτητα το POST HUMAN: HORROR STORY είναι το soundtrack του χειρότερου εφιάλτη της βιομηχανικής ανθρωπότητας.

 

Αριστέα Κοντοκώστα