Το ‘19 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την ελληνική ραπ μουσική. Με πολύ καλά κομμάτια, δυνατές συνεργασίες και δίσκους που θα αφήσουν εποχή και θα ακούγονται για χρόνια. Πριν αρχίσω τον σχολιασμό των δίσκων να ξεκαθαρίσω ότι γράφω με βάση την προσωπική μου άποψη και το δικό μου γούστο. Ορισμένοι θα συμφωνήσετε, αρκετοί θα διαφωνήσετε και σίγουρα θα αλλάζατε τις θέσεις οι τους συμμετέχοντες.

5. ΑΠΕΘΑΝΤΟΣ - Dark Lord

Στην 5η θέση της λίστας έχουμε τον Απέθαντο με έναν από τους πιο ιδιαίτερους δίσκους του έτους. Εδώ ο Απέθαντος παίρνοντας το στυλ των chemical B., το έκανε refine, το προσάρμοσε στα δικά του μέτρα και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Με φανερό το dark ,hardcore και μερικές φορές ακόμα και το horror ύφος το οποίο κορυφώνεται στο κομμάτι silent pill 3 .τα στυλ αυτά πηγάζουν τόσο από τα beats όσο και από τους στίχους με τις αναφορές του σε γραφικές καταστάσεις βίας , σχόλια προς την ραπ σκηνή και κατι πρωτόγνωρο για την ελληνική ραπ σκηνή ,τα ΑΝΙΜΕ!

4. Novel 729 - ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Συνεχίζουμε στην 4η θέση με το καταφύγιο του Νovel.Ένας δίσκος που πραγματικά είναι δύσκολο να βρεις κάτι αρνητικό με τα κομμάτια του να κυμαίνονται από πολύ καλά μέχρι και εξαιρετικά. Στον δίσκο αυτό ο Νovel μας δείχνει την αξία του και πως αξία είναι μέρος της ελληνικής ραπ σκηνής καθώς συνεχίζει να δουλεύει και να εξελίσσει την μουσική του. Προφανώς και όλοι δουλεύουν για την εξέλιξη της μουσικής τους αλλά νιώθω ότι ο συγκεκριμένος ειχε τρομερή εξελιξη μέσα στο 2019.

3. Λόγος Τιμής - Νύχτα

Δεν νομίζω πως εκπλήσσεται κανείς για την ύπαρξη αυτού του δίσκου στη λίστα! Τι να πω για αυτόν τον δίσκο που δεν έχει ξαναειπωθεί..! Απλά τρομερός . Με το γνωστό ύφος και στυλ των Λ.Τ. ο δίσκος αυτός ανέβασε το γκρουπ στα ακουστικά και στα ηχεία των λίγων ,τελευταίων ίσως ακροατών ,που είχανε μείνει χωρίς να τους ακούσουν μέχρι τότε .εμβληματικός δίσκος για το '19 και αποκορύφωμα στην μέχρι τώρα ιστορία των Λ.Τ.

2. Bloody Hawk - 1ΕΥΡΩ

 Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα !!! Διότι ήταν τόσο κοντά στο να μπει ο δίσκος αυτός στη πρώτη θέση μιας και ήταν ένας από τους πιο πολυσυζητημένους της προηγούμενης χρονιάς. Ένας από τους πιο well-rounded δίσκους που κυκλοφόρησε. Έχει κομμάτι για κάθε mood• θα σε ανεβάσουν ,θα σε ρίξουν,θα σε κάνουν να σκεφτείς ακόμα και να τα σπάσεις και φυσικά μας έδωσε ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια: το εικοσάλεπτο .Ακόμα θυμάμαι όταν το άκουσα για πρώτη φορά. Και ποιος δεν έχει ανατριχιασει με την κόμματαρα αυτή!

1. Anser - Άδυτο

Και ΝΑΙΙΙ λοιπόν! Φτάσαμε στην κορυφή με τους καλύτερους partners in crime στην ραπ σκηνή. Ο λόγος για τον Anser και τον Eversor και το Άδυτο. Απλά υπέροχο και η πρώτη θέση δεν μπορεί να καλύψει την μαγεία που έχει . Φουλ ανεβαστικά κομμάτια όπως το παράνομο, το κιχ ,το παρανάλωμα και μερικά πολύ συναισθηματικά από την άλλη όπως το αυτοάνοσο ,εκείνο το τίποτα και το να αγαπάς τελικά είναι πιο εύκολο. Ο Anser εδώ αποδεικνύει για άλλη μια φορά γιατί θεωρείται ένας απο τους καλύτερους και για πολλούς , ο καλύτερος mc στην Ελλάδα. Και ποιος μπορεί βέβαια να πει το αντίθετο αφού διαθέτει ανίκητο flow ,τρομερή τεχνική που φροντίζει να την επιδεικνύει συχνά . Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας τομέας που ο Anser δεν παίρνει τα props τα οποία πιθανόν να άξιζε είναι τα πιο συναισθηματικά κομμάτια . Η ικανότητα του να παίζει με τις λέξεις ,τις παρομοιώσεις και τις μεταφορές και επίσης τόσο να δημιουργεί όσο και να λέει ιστορίες .Συνδυάζοντας λοιπόν αυτά τα στοιχεία ο Anser πατώντας πάνω στα beats του Eversor μας χάρισε τον καλύτερο δίσκο ,αν όχι της δεκαετίας, για το 2019 !

Βάσια Λουκά